”Automaten kommer att göra stor skillnad!”

Upplandsbonden Elin Torstensson driver en gård med mjölkkor sedan många år tillbaka. När hon fick kontakt med tyska tillverkaren Risto så insåg hon att en mjölkautomat är ett sätt att faktiskt tjäna pengar på mjölken. Hon har sedan länge tröttnat på att försöka få verksamheten att gå runt med de 4 kronor per liter hon idag får från Arla. Med automaten ser hon bara fördelar.
– Automaten kommer att göra stor skillnad, säger Elin. Jag kommer att ta 15 kronor per liter, ett något högre utpris alltså, men det har jag inga problem med att försvara. Enligt mina beräkningar får jag behålla 13 kronor själv. Det är alltså 9 kronor mer än jag får från Arla. Förhoppningsvis kan det här göra att det blir möjligt att få ekonomin att gå ihop.

Intresset från konsumenterna är enormt
– Konsumenterna har fått upp medvetandet för svensk mjöl och är villiga att betala om de vet att pengarna går till rätt person, och inga mellanhänder, berättar Elin. De har insett att vi svenska mjölkbönder snart är borta om inget görs. Med automatens hjälp finns möjlighet att förbättra ekonomin drastiskt. Jag har haft öppet vissa dagar i veckan och intresset är enormt. Jag hoppas att fler mjölkbönder nappar på den här idén för jag tror att det är räddningen för många av oss.

Det blir en Automat med kortläsare och touch screen i en liten mjölkbod på gården.
– Jag vet själv hur det är, säger Elin. Man har inga mynt på sig och då blir det också svårt att spontanhandla. Med kortläsare kan vem som helst handla, när som helst. Sedan slipper ju jag hantera kontanter.

Media har redan hört av sig berättar Elin:
– Flera har ringt och undrar hur det går. Det är klart att intresset är stort när någon tar saken i egna händer så som jag gör nu. Det är ju jättebra om detta sprids så att jag får många kunder. Men framförallt vore det bra om fler mjölkbönder ville göra som jag. Ju fler vi blir som överlever desto bättre är det givetvis för lantbruket och hela Sverige.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag har byggt en liten mjölkbod på gården. Det är egentligen en ombyggd barack som funkar perfekt för ändamålet.

 

 

Elin Torstensson

Östanå 107

748 91 Österbybruk

070 36 19 417

www.elinsgladaekologiskakor.se